Violeta Parra - 100 år! Konsert på Josefine Visescene | Oslo celebra los 100 años de Violeta Parra

Publicado el

”Gracias a la vida” (jeg vil takke livet) er navnet på sangen til chilenske Violeta Parra som hun alltid kommer til å bli husket for. I år er det 100 år siden Violeta Parra ble født og dette markeres med en konsert på Josefine Visescene i Oslo, onsdag 25. oktober.

«Veronica Tiznado y sus amigos» (betyr Veronica Tiznado og hennes venner)

Veronica: Sang og gitar

Leonel Butron: Zamponas og Quena

Javier Lizares: Galmes Gitar og Charango

Berta Robles & Carlos Aranguiz. Musikalsk duo fra Latin-Amerika – Chile

Berta: Gitar og vokalist

Carlos: Charango, Cuatro venezolano, Zampon̂as og Kor

Pablo Alcayaga: Gitar og vokalist

Lars Klevstrand og Jørn Simen Øverli bidrar med Parra på norsk

Om Violeta Parra

I 2017 er det 100 år siden den chilenske folkloristen og sangeren Violeta Parra ble født.

Folkesangeren Violeta Parra, en av de mest populære artister i Chile på 40, 50 og 60-tallet, hadde reist land og strand rundt i Chile og samlet 3000 folkesanger.

Hun var en av de viktigste musikerne i folklore-boomen på 1950-tallet. Dette la grunnlaget for en musikalsk bevegelse i Latin-Amerika på 1960-tallet som fikk navnet ”Nueva cancion” (Ny Sang) og som i Chile fikk navnet ”Nueva cancion chilena”. Bevegelsen fornyet tradisjonell folkemusikk, og tekstene hadde en tydelig sosial og politisk vinkling.

Bevegelsen ønsket å motvirke dominansen som musikk fra Europa og USA hadde fått i Chile og Latin-Amerika. Instrumenter som ble brukt var gitar, Quena (fløyte), Zampona (panfløyte) og Charango (strengeinstrument i lut-familien), alle med bakgrunn fra fra Andesregionen, Cajon (et boks-formet persekusjonsintrument fra Peru) og Guitarron (25-strengs instrument fra Chile).

Violeta Parra og hennes barn etablerte en av de viktigste musikk-cafeene for folklore og ”Nueva cancion” i Chile, ”La Peña de Los Parra”.

Disse musikk-cafeene ble forbudt og nedlagt under diktaturet i Chile, som varte fra 1973 til 1989, og sangerne ble forfulgt, arrestert eller reiste i eksil.

Som alle husker var en av de aktive musikerne Victor Jara, som ble holdt innesperret, torturert og drept på nasjonalstadionen.

Violeta Parra ble født i 1917 og i 2017 feires vi 100-årsjubileet for henne. Hun døde for 50 år siden, i 1967, hun tok sitt eget liv.

I Europa, USA og mange andre land er hun mest kjent for sangen ”Gracias a la vida” (Jeg vil takke livet) som mange har tolket, bl.a. Arja Saijonmaa, Marie Bergman, Mercedes Sosa, Joan Baez, Inti-Illimani blant flere.

Español

Homenaje en Oslo a Violeta Parra al cumplirse 100 años de su natalicio.

El miércoles 25 de octubre Oslo celebra los 100 años del natalicio de Violeta Parra, con un concierto a efecturse en los locales de Josefine Visescene (Josefines gt. 16, 0351 Oslo - segundo piso) Las puertas del lugar se abren a las 19.00 hrs. y el concierto se inicia a las 20.30 hrs.

Se presentaran los siguientes artistas:

Veronica Tiznado y sus amigos

Veronica: guitarra y canto

Leonel Butron: zampoñas y Quena

Javier Lizares Galmes: Guitarra y Charango

Berta Robles & Carlos Aranguiz

Berta: Guitarra y canto

Carlos: Charango, Cuatro venezolano, Zampon̂a y coro

Pablo Alcayaga: Guitarra y canto

Lars Klevstrand y Jørn Simen Øverli, interpretan canciones de Violeta Parra en noruego.

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers