Åpent brev til Den norske regjeringen | Carta abierta al Gobierno noruego

Publicado el

Kjære Erna Solberg,

Kjære Ine Eriksen Søreide,

Vi er en gruppe av peruanere i Norge og norske statsborgere som er veldig bekymret for den ustabile og voldelige situasjonen som har oppstått den siste uken i Peru. Vi ber den norske regjeringen å ikke sitte stille som vitner til dette.

Den politiske krisen som er resultat av kongressens avsettelse av Perus president Martín Vizcarra 9. november 2020, og den påfølgende overtagelsen av presidentembetet av Kongressens president Manuel Merino, har blitt rapportert i norske og internasjonale media.

Befolkningen tok til gatene i protest mot det som har blitt kalt et kongressstatskupp.

Fredelige demonstranter har blitt angrepet av politiet med uforholdsmessig styrke. Per i dag har to demonstranter mistet livet og flere er alvorlig skadet. Den peruanske Ombudsmannen for menneskerettigheter, Amnesty International og Human Rights Watch har bla rapportert flere hendelser av ulovlig bruk av makt, inkludert bruk av gummikuler på nært hold. Journalister som rapporterer fra åstedet har også blitt skadet eller arrestert. Kvinnelige demonstranter har rapportert seksuell mishandling etter å ha blitt arrestert av politiet. Mindreårige demonstranter har blitt arrestert og nektet juridisk bistand. Det er fortsatt flere demonstranter som ikke har kommet til rette. Det er ubestridelig at den peruanske staten bryter menneskerettighetene til demonstrantene.

De-facto president Merino og kongressens ledelse gikk av som følge av drapet på demonstrantene, men situasjonen er fortsatt ustabilt. Norsk utenriks- og utviklingspolitikk er basert på respekt for demokrati, rettstat og menneskerettigheter. Vi ber den norske regjeringen å fordømme brukt av ulovlige midler og uforholdsmessig bruk av makt mot demonstranter.

Oslo, 16. november 2020

Maria M. Quinte Gutarra

Ada Ysabel ARevalo Martinez

Giannina Levano Alberca

Katy Endara Vargas

Jean Pierre Rosas

Ivonne Bautista Valencia

Miguel Alfredo Mendez

Amanda Castro Bazan

Javier Auris

Stefanie M. Llerena Gamarra

Jheny B Meza Camiloaga

Silvia Espinoza Cárdenas

Maria del Carmen Vargas

Melissa De La Cruz Quispe

María de los Ángeles Valencia Vitor

Rita Espinoza Cerron

Milagros Deza Delgado

Evelyn Pisfil Ampuero

Raysa Rosario Lizarraga Hernández

Giovana Sandoval

Rosa Cerron

Deisy Cabezas Pillaca

Trygve Mongstad

Pilar Silva

Rodrigo Ghattas-Perez

Jemima García-Godos

Leiry Cornejo Chavez