“Kolonialismen ble bygget av rasister” Huseyin Emlik

Publicado el

Mange anser koloniale tenkesett som noe som tilhører fortiden. Men Huseyin Emlik, sosiolog og rådgiver ved Senter for Migrasjonshelse i Bergen, forteller i dette radiointervjuet at dette fortsatt manifesterer seg i subtile, men dyptgripende former for diskriminering og rasisme.

Emlik forteller om sin oppvekst under det tyrkiske styret i Kurdistan, og hvordan han allerede som ung gutt erfarte en systematisk undertrykkelse av kurdisk språk og kultur. Han husker en episode som 11-åring, da han ble fysisk straffet av læreren for å ha presentert en nyhetsartikkel fra en kurdisk kanal om viktigheten av morsmål i undervisning. Lærerens rasistiske reaksjon – "Hvorfor sier du det, du er tyrkisk! Kurdere eksisterer ikke" – ble et brutalt øyeblikk av erkjennelse om at han levde under et system som forsøkte å utslette hans identitet. Han påpeker også hvordan de økonomiske ressursene i hans hjemregion ble utnyttet av Tyrkia, noe han oppfatter som en annen tydelig manifestasjon av kolonial makt.

Diskriminering i arbeidslivet: En moderne form for ulikhet

Med bakgrunn i sin personlige erfaring med kolonial undertrykkelse, argumenterer Emlik for at de underliggende mekanismene som skaper ulikhet også kan observeres i dagens Europa, for eksempel i arbeidsmarkedet.

Emlik understreker at selv om den direkte kolonitiden for mange er historie, er ettervirkningene fortsatt tydelige. Han argumenterte for at man ser spor av dette i måten mennesker med minoritetsbakgrunn behandles på i Europa i dag. Dette kommer til uttrykk i medienes ofte ensidige og negative fremstillinger av migranter, men også i de mange hindringene som møter dem på arbeidsmarkedet.

Høyt kvalifiserte migranter med samme kompetanse som majoritetsbefolkningen blir forbigått i ansettelsesprosesser. Han beskriver også hvordan personer med høyere utdanning ofte ender opp i jobber som ikke samsvarer med deres kvalifikasjoner, eller hvordan det overrasker når en migrant oppnår en stilling i tråd med sin utdanning. Utsagn som "Wow, har du fått den jobben? Så flink du er!" kan ifølge Emlik ha røtter i en kolonial tankegang som antar at migranter er mindre kompetente eller er heldige som har lykkes.

Verdi og håp: Veien fremover

Til tross for de utfordringene han har stått overfor og de urettferdighetene han har observert, uttrykker Huseyin Emlik også takknemlighet for å bo i Norge. Han beskriver Norge som et land med et høyt nivå av demokrati, der hardt arbeid og innsats kan gi muligheter. Denne opplevelsen gir ham håp for fremtiden. Han legger vekt på viktigheten av at alle mennesker, uavhengig av bakgrunn, forstår sin egen verdi og tror på seg selv. Han sier at dette er en form for motstand. Samtidig mener han at for å avkolonisere våre måter å tenke på, må vi observere, spørre og lese litteratur som hjelper oss å se andre perspektiver fra det globale sør.

Hør hele intervjuet med Huseyin Emlik i I Mellomrommet, et radioprogram og podkast fra Radio Latin-Amerika, skapt av Monica Orjuela

Musikk i intro: Habibi Min Zaman, Balkan Beat Box, Poema Moby - 'Where Is Your Pride?' ft. Benjamin Zephaniah.