Radio serie: No Time for Silence

Escrito por Mónica Orjuela
Publicado el

I denne radioserien belyser vi kampen mot rasisme i Oslo fra ulike vinkler, gjennom samtaler med representanter fra ulike grupper, organisasjoner og prosjekter som jobber for et mangfoldig og inkluderende Oslo, om deres historie, konteksten de jobber i, deres meninger og analyser, om utfordringene de står ovenfor og hvordan de jobber for å imøtegå dem.

No Time For Silence

Oslo har, som i andre deler av Norge, i løpet av 2020 sett omfattende og sterk mobilisering mot rasisme. Deler av dette er knyttet til de store protestene mot rasisme i USA, som startet etter at afroamerikaneren George Floyd ble drept av politiet i mai i år.

I juni så man i Oslo en demonstrasjon med over 15 000, de fleste unge. Floyds rop om "I can't breathe,», og «no justice no peace» ble hørt i Oslos gater, men også lokale kamper og krav ble fremmet. I Norge er den antirasistiske kampen også i stor grad en kamp mot rasisme mot muslimer og innvandrere, og har politiske og kulturelle uttrykk.

Antirasister hevder at rasismen er historisk og strukturell og viser seg på mange måter, ikke bare i politiets brutalitet. De legger vekt på den typen rasisme som oppleves hver dag i gatene, på skolene, på jobben, som det i Norge er lite oppmerksomhet på.

I denne radioserien belyser vi temaet fra ulike vinkler, gjennom samtaler med representanter fra ulike grupper, organisasjoner og prosjekter som jobber for et mangfoldig og inkluderende Oslo, om deres historie, konteksten de jobber i, deres meninger og analyser, om utfordringene de står ovenfor og hvordan de jobber for å imøtegå dem.

Byråd Omar Gamal som jobber som byråd for kultur-idrett og frivillighet. Han fortelle oss om hvordan byrådet i Oslo imøtegår utfordringer knyttet til diskriminering og rasisme, hvordan vil de jobbe for å fremme mangfold og integrering, og om hva som begrenser ytringsfriheten når det gjelder hatytringer.

Nordic Black Theater med Cliff Mustage, teaterregissør og kunstnerisk leder av Nordic Black Theatre, som forteller oss hvilken rolle kultur spiller når det gjelder å skape positive følelser rund det å tilhøre en minoritet. Hvordan spiller dette inn i arbeidet mot rasisme og diskriminering? Og hva har det å si for integrering?

Salam Norge med generalsekretær Begard Reza, som jobber for et inkluderende og trygt miljø for LHBT og andre ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge. Vi ser på deres arbeid opp mot religiøse og ikke-religiøse minoritetsmiljøer med mål om å redusere stigmatisering av skeive, og hvordan de jobber innad i skeive miljøer for å redusere stigmatisering av mennesker med minoritetsbakgrunn.

Antirasistisk senter med Maria Wasvik, som fortelle oss om det siste tiåret har vi sett at høyre-ekstreme miljøer igjen vokser i styrke. Hvordan påvirker dette samfunnet i Oslo og hvilke dynamikker er gjeldene for denne utviklingen?

Hør programmene her:

Musikk:

47SOUL - Dabke System

Mona Haydar – American

Mugisho x Willy - Leve

Dax Black Lives Matter

Hkeem - Ghettoparasitt

Programserien er produsert med støtte fra Oslo Kommune, Velferdsetaten Fritt Ord.